Главная » 2010»Декабрь»3 » Виробництво кабачка та огірка в Україні у 2004 році
22:34
Виробництво кабачка та огірка в Україні у 2004 році
За прогнозними даними Проекту аграрного маркетингу (ПАМ),
виробництво в Україні овочевих культур (без картоплі) цього року
зменшиться на 3% порівняно з 2003 роком і становитиме понад 5,4 млн т
(торік було зібрано 5,6 млн т). Але за рахунок незначного збільшення
виробництва картоплі загальний врожай овочів залишиться на рівні
минулого року. Експерти ПАМ зазначають, що на тлі зменшення валового
збору капусти, огірків, помідорів та баклажанів українські аграрії
зберуть більше, ніж торік, цибулі, столових буряків, кабачків та моркви.
З областей, де працюють спеціалісти ПАМу, найбільше зростання
виробництва основних дев’яти овочевих культур очікується в АР Крим та в
Полтавській області. В інших регіонах, через несприятливі погодні умови,
прогнозується деяке зниження врожаю, зокрема, в Одеській, Черкаській і
Львівській областях — приблизно на 1–5%. Але найбільше недоберуть овочів
селяни Закарпатської області, де очікується зменшення їх виробництва на
20%.
Кабачки Як прогнозують аналітики ПАМ, валовий збір
кабачків також збільшиться на 6% — до 441 тис. т. Проте, у зв’язку з
пізнім запуском консервних заводів, цього року багато виробників
кабачків мали серйозні проблеми з їх реалізацією для переробки. Це
спричинило падіння цін на цей товар, оскільки місткість ринку свіжих
овочів не дуже висока. Однак і з запуском заводів, що працюють далеко не
на повну потужність, напруга на ринку кабачків не зменшилася. Ціни
залишаються досить низькими. У вересні їх можна було купити по 12–20
коп/кг досить великими партіями. На думку експертів, це може негативно
вплинути на обсяги виробництва кабачків у наступному році.
Огірки У 2004 році площі під огірками розширилися
на 1–2%. Також, як зазначають експерти ПАМу, нині вже багато фермерів
має системи краплинного зрошення і застосовує ефективніші добрива і
засоби захисту рослин. Тому навесні прогнозувалося збільшення
виробництва огірків в Україні на 3%. Проте через холодну весну значна
частина посівів загинула, особливо значним був збиток на Закарпатті. У
більшості випадків фермери пересівали площі, щоб виконати свої
зобов’язання перед покупцями. Крім того, умови для вегетації огірків
були далекими від оптимальних, що позначилось на середній врожайності
культури. Таким чином скоригувавши свій прогноз у бік зменшення
виробництва (на 9%) фахівці ПАМу константують підвищення цін на огірки у
новому сезоні. Окрім цього, за їх інформацією, більшість переробників
виявилося неготовими до підвищення цін на огірки: майже всі консервні
заводи почали переробляти продукцію з затримкою на 4–6 тижнів порівняно з
минулим роком, що може вплинути на невиконання планів виготовлення
консервної продукції і може негативно позначитися на позиціях
українських виробників як на внутрішньому ринку, так і на ринках СНД.