Технологія вирощування кабачка Біологічні особливості Кабачок ( Cucurbitapepo,
родина Гарбузових ) – кущова форма звичайних гарбузів. Стебла у них короткі,
завдовжки 60-90 см. Листки великі, п’ятилопатеві. Коренева система добре
розвинена, головний корінь проникає у грунт на глибину до 1,5м і розгалужується
на 1,5м. Основна маса коренів розміщується в грунті на глибині 10-30 см. Культура характеризуються швидким ростом і
коротким вегетаційним періодом до настання технічної стиглості. Кабачки – однорічні рослини, тепло- і
світлолюбні, жаростійкі. По відношенню до гарбузів, кабачки холодостійкіші,
сходять раніше, ніж гарбузи, на два-три дні і краще витримують тимчасове
похолодання. Кабачок витримує тимчасове зниження температури до +5. Заморозків
не переносить. Кабачок – посухостійка культура, але високі
врожаї дає при своєчасних поливах. Потребує родючих, добре зігріваємих грунтів,
витримує помірне засолення грунту. Насіння починає проростати при
температурі +11-12С. Через 25-30 днів після появи сходів рослини
цвітуть. Період цвітіння триває до пізньої осені, а плоди достигають через
30-40 днів після утворення зав’язі. Рослини кабачка припиняють ріст і розвиток
при температурі +10-12С. Вони не
витримують затінення, але стійкі до грунтової та повітряної посухи. Кращі умови
для вирощування кабачка тривають при середньодобовій температурі вище +15°С на протязі вегетаційного періоду
110-120 днів. Плоди кабачків (30-50см завдовжки у віці
біологічної стиглості), мають циліндричну, іноді неправильну форму, по кольору
– зелені ( від світло-зелених до темно-зелених ), смугасті або жовті (
золотисті ). Відрізняються чудовим смаком та дієтичними властивостями. Середня
маса стиглого плоду 3-4 кг, нерідко 6-8 кг. Вміст сухих речовин – від 4 до 8 %. Добрива Рослини кабачків добре відгукуються на внесення органічних і мінеральних добрив. Напівперепрівший гній вносимо ПРТ-10 (
15-20т/га на суходолі, 30-40т/га на зрошенні ). При розміщенні кабачків після зернових
попередників доцільно вносити під зяблеву оранку 30-40, а в Степу – 10-12т/га
гною. Азотні добрива вносимо
з розрахунку : суходіл N30-40 кг. д. р. на 1 га,
на зрошенні N80-90 кг. д. р. на 1 га.Проводимо підживлення
30-40 кг д. р. , решта під оранку.Сульфат амонія, сечовина
– під оранку, аміачна селітра – підживлення. Фосфорні добрива: суходіл P40-60 кг д.р. на 1 га на
зрошенні P80-90 кг д.р. на 1 гаВсі добрива вносимо під
оранку, крім 10 кг д.р. разом з висівом насіння.Суперфосфат простий або
подвійний. Калійні добрива : суходіл K40 кг д.р. на 1 га на
зрошенні K60 кг д.р. на 1 га. Посів, схема посіву, строки Сіють кабачки у добре прогрітий грунт, коли
температура верхнього шару досягає 12-14С і мине загроза весняних приморозків.
У Степу це буває у третій декаді квітня – на початку травня. Сівбу проводять за
схемою 140Х40-70 см, 70Х70 см. У кожну лунку висівають три-чотири насінини.
Глибина заробки насіння 3-4 см, якщо сухий грунт 5-6 см. Норма висіву становить
2-3 кг/га. Догляд за рослинами Догляд за посівами складається з глибокого
рихлення міжрядь, просапки бур’янів, своєчасних поливів і підживлень. Після сівби проводимо прикочування посівів.
Через 3-4 дні – досходове боронування посівів ( легкими боронами ). Потім проводимо культивацію. Перший
міжрядний обробіток проводимо на глибину 12-14 см, коли визначаться рядки,
другий – через 10-15 днів на 10-12 см, третій і четвертий через 12-15 днів
після попереднього, зменшуючи глибину до 6-8 см. Протягом вегетації грунт у
міжряддях розпушують культиваторами у поздовжньому напрямку, а в рядках вручну.
При утворенні 3-4 листочків посіви проривають, залишаючи по 1 рослині у гнізді. Захист рослин від хвороб, шкідників, бур’янів Кабачок вражає баштанна попелиця, трипси, павутинний кліщ. При з’явленні
попелиць, трипсів проводять обробки інсектицидами БІ-58, золон, шерпа, фьюрі,
фастак. Проти павутинного кліща ефективні інсекто-акаріциди – кельтан, неорон,
данітол та ін. Проти пероноспорозу, антракнозу, бактеріозу
систематично, раз в 12-14 днів, проводять обробки фунгіцидами : превікур
607 СЛ, купроксат, оксіхом, рідоміл МЦ та ін. Проти справжньої борошнистої роси
застосовують байлєтон, топсін-М, препарати сірки. Проти бур’янів застосовують такі гербіциди
як : трефлан 24% к.є. (2,4-3,2л/га) - на
однорічних бур’янах; раундап (6-8л/га) –
на однорічних та багаторічних бур’янах (до посіву, можна також вносити раундап
восени по вегетуючих рослинах). Плоди кабачка – дієтичний, лікувальний
продукт, який використовують в їжу у вигляді молодих 3-5 денних зав'язей, тому
застосування гербіцидів у посівах, де буде одержано продовольчу продукцію,
необхідно зводити до мінімуму. Разом з тим, у насіннєвих посівах використання
хімічних засобів боротьби з бур’янами цілком виправдане, тим більше, що їх застосовують
локально. При локальному внесенні гербіцидів смугою шириною 30 см доза
гербіцидів зменшується в 5 разів, у порівнянні з суцільним внесенням. Особливості вирощування кабачка на краплинному зрошенні При розміщенні кабачка на краплинному
зрошенні необхідно провести вирівнювання ділянок. Технологія основного і передпосівного
обробітку ґрунту під кабачок на ділянках з краплинним зрошенням звичайна. Сівбу
проводять серійними сівалками в оптимальні строки, але стрічковим способом.
Відстань між рядками в стрічці – 50см, між центрами стрічок – 140см. Після
сівби по центрах стрічок укладають поливні шланги з крапельницями. На протязі
вегетації кабачка вологість ґрунту в шарі 0-40см підтримують в межах 80% НВ.
Разом з поливною водою, по мірі необхідності, вносять мінеральні добрива,
регулятори росту, засоби боротьби проти бур’янів, шкідників та хвороб. За
вегетаційний період проводять не менше 3-х культивацій міжрядь і стільки ж
ручних просапок у рядках. Значне зменшення витрат поливної води,
прискорення росту і розвитку рослин кабачка, а також повне пригнічення росту
бур’янів у стрічці забезпечує укриття поливних шлангів непрозорою
поліетиленовою плівкою. В даному випадку поле під кабачок маркірують через 1,4м , укладають по маркерних лініях
поливні шланги з крапельницями, укривають їх непрозорою поліетиленовою плівкою
шириною 1м і присипають ґрунтом з боків. Через отвори у плівці, які роблять
загостреним знаряддям, вручну, на необхідній відстані, висівають пророщене
насіння. При цьому способові вирощування ручних просапок не проводять, існує
необхідність лише систематичних культивацій міжрядь. Розсадний
спосіб вирощування кабачка Для отримання ранньої продукції кабачка потрібно
використовувати рані сорти, створювати для них високий агрофон. Найбільший
ефект у дозріванні врожаю і отриманні ранньої продукції серед багатьох відомих
методів забезпечує розсадна культура. Застосовуючи такий метод можна отримувати
зрілі плоди кабачка на два-три тижні раніше ніж при посіві насінням у відкритий
ґрунт. Для
розсади використовують горщечки, важливо щоб діаметр їх і висота були не менше
10см. Наповнюють горщечки сумішшю : 50%
дернової землі, 10% піщаної та 40% - перегною. Також у невеликих кількостях до
суміші добавляють мінеральні добрива (аміачну селітру, суперфосфат, калійну
сіль). У горщечки висівають по 2-3 пророщенні насінині на глибину до 3см.
Температуру в парнику витримують у межах
+22-26C
днем та 16-18C
вночі. Поливаючи рослини теплою водою одночасно з поливом проводять підживлення
( в 10л води розчиняють 3г аміачної селітри і 3г суперфосфату). За 5-7 днів до
висадки розсаду загартовують. Для цього парник провітрюють, зменшують норми
поливу. Перед висадкою повинно залишитись по дві рослини у горщечку (методом
прищипування). Висаджують розсаду у відкритий ґрунт у місячному віці на попередньо
добре підготовлене і розмаркіроване поле. Схема посадки 1,4 X 0,7м. В кожну лунку
одночасно з висадкою горщечка вливають по літрі води. Агротехнічні заходи на
ділянці проводять такі ж самі, що і при посіві насінням у відкритий ґрунт. Режим зрошення В зрошуваних умовах найбільш придатна
вологість ґрунту від з’явлення сходів до початку утворення плодів 80%, а у
період плодоношення 70% НВ. Кількість поливів залежить від грунтово-кліматичних
умов року. Зазвичай у перший період росту кабачка проводять 1-3 полива нормою
250-300м3/га води. В подальшому можна поливати, за відсутності опадів, після кожного
збору чи після двох зборів нормою 300-350м3/га. Поливи слід поєднувати з
підживленням, даючи по 1,5-2 ц/га аміачної селітри і 2-3 ц/га суперфосфату. Захист рослин від хвороб Антракноз розповсюджений повсякчасно в місцях з підвищеною вологістю
повітря.Антракнозом уражуються всі надземні частини рослин. В цілях боротьби
насіння потрібно обробляти фундазолом – 2,5-3 кг/т. В період вегетації
обробляють препаратами : альєтт – 80% з.п. – 2 кг/га, хлор окис міді – 2,4
кг/га. Борошниста роса, уражуючи рослину, проявляє
свої наслідки ще до цвітіння рослини. Борошнистий наліт з’являється
в затінених місцях куща, на нижній стороні листків. Для боротьби використовують
обприскування, яке проводять при з’явленні перших признаків хвороби (
байлєтон 25% з.п. – 0,3-0,4кг/га; каратан 25% з.п. – 0,8-1,0 кг/га ). Кореневі гнилі – обробка Превікуром після
висадки розсади обприскуванням або через систему краплинного зрошення. При догляді за посівами слід враховувати, що
полив сприяє посиленому росту не тільки рослин кабачка, але й бур’янів.
Бур’яни сприяють розвитку і розмноженню різних хвороб. При цьому знищуючи
бур’яни, ми зменшуємо патогенний фон на посівах. Тому потрібні часті міжрядні
обробки і просапки у рядках. Збирання Плоди кабачка збирають в технічній зрілості при довжині плоду 18-22см,
товщині 6-10см та довжині плодоніжки до 15 см. Врожайність кабачків при
багаторазовому зборі залежить від того, наскільки своєчасно зняті перші плоди.
Краще знімати плоди у дво-триденному віці. В перші дні вони дають приріст у
довжину до 3 см за добу. Збирання потрібно проводити через день в залежності
від фізіології даного сорту чи гібриду. Вимоги до якості продукції Кабачок по якості
повинен відповідати вимогам, вказаних у таблиці. Показники якостіНорми 1. Зовнішній вигляд Плоди повинні бути свіжими, зрілими,
цілими, незабрудненими, без хвороб, з забарвленням і формою плодів, належним
даному сорту, з плодоніжкою або без неї. Допускаються плоди з відхиленнями від
правильної форми, але не потворні, з зарубцювавшимися (опробковівшими)
пошкодженнями кори від порізів та подряпин. В партії допускають приміси інших сортів
одного строку достигання не більше 10%. 2. Розмір по
найбільшому поперечному діаметру в см , не більше : 6-12см 3. Вміст плодів
роздавлених, тріснувших і пом’ятих Не допускається